www.atorp.nu
 
Hyr lägenhet eller lokal i Lerum och Munkedal av hyresvärden Åtorps Egendomsförvaltning som äger och förvaltar ett antal kommersiella fastigheter i Lerum och Munkedal
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För att du ska trivas hos oss

Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du skall trivas i huset, med dina grannar och omgivningarna. Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger.

Visa hänsyn
Det är självklart tillåtet att ha fest ibland, men inte varje helg. Om du ska ha fest så kan det vara bra att informera dina grannar och tänk på att dra ner volymen och tonläget när klockan börjar bli mycket. Visa extra hänsyn mellan kl 22 och 08.

Du är även ansvarig för hur dina gäster uppför sig i din bostad och i tillhörande trapphus mm. Om du har barn så är det viktigt att du ser till att barnen inte använder trapphuset som lekplats och t ex skriker och stojar där.

Det finns en del åtgärder som man kan vidta för att minska oljuden i lägenheten, sätt möbeltassar på stolsbenen så skrapar det inte när du flyttar stolen, stäng dörrar och fönster försiktigt.

Om du blir störd av någon i fastigheten eller besökare till denne så är det bra om du själv tar kontakt med personen och talar om att du blivit störd och när det skett. Om du inte känner att du vill göra det kan du kontakta oss istället så tar vi kontakt med personen. Det är bra om du för någon typ av dagbok med klockslag och beskrivning av vad som hänt, det har vi nytta av om vi skulle behöva gå vidare och begära avhysning.

Förhindra inbrott och brand
Ställ inga saker i trappan eller utanför dörren. Hjälp till att förhindra inbrott genom att aldrig ställa upp entrédörrar och att alltid låsa ex källardörrar.

Husdjur
Rasta inte hundar var som helst i bostadsområdet. Plocka upp efter hunden. Se till din katt. Katter får inte springa lösa eller sätta sig i barnens sandlådor. Mata inte fåglar eftersom de kan locka sig till sig råttor och möss.

Ohyra
Får du ohyra, som t ex mjölbaggar, i din lägenhet, måste du genast kontakta oss så att ohyran inte sprider sig. Om skadedjuren återkommer efter en sanering måste du genast ta ny kontakt med saneringsföretaget.

Tvättstugan
Följ reglerna noga i tvättstugan. Läs och följ anvisningarna för tvättmaskinerna. Lämna tvättstugan så att nästa hyresgäst kan komma till i tid. Städa efter dig.

Balkong
Njut av din uteplats, men tänk på följande saker; blomlådor hänger du på insidan av räcket. Det finns annars risk för att dessa ramlar ner på förbipasserande eller balkongen under.
Skaka inte mattor eller annat på balkongen. Din granne kan få in dammet i sin lägenhet.
Att grilla eller elda är förenat med brandrisk och är inte tillåtet. El-grill är ett alternativ, men ta hänsyn till grannarna så de inte får in matos i sin lägenhet.

Försäkring
Skulle du råka ut för inbrott, brand eller översvämning och saknar hemförsäkring få du ingen ersättning för det förstörda, och får själv stå för kostnaden. Teckna alltid en hemförsäkring för den ger dig ett bra skydd. Den gäller både vid skador på din egendom men också på hyresvärdens egendom. Den ger också ekonomiskt skydd vid inbrott. En hemförsäkring omfattar dessutom alla medlemmar i din familj. Vi kräver att alla våra hyresgäster skall ha hemförsäkring för sitt boende, detta är lika mycket för deras som för vårt bästa.

Extranycklar
För att minska riskerna för att andra än de som bor i lägenheten skall få tillgång till lägenhetsnycklar måste du beställa eventuella extranycklar genom oss. Utkvitterat antal nycklar skall återlämnas vid avflyttning. Saknas nycklar debiteras förutom nyckelkostnad även kostnad för cylinderbyte.

Inomhusmiljön; ventilation, värme och vatten
Stäng inte för eller sätt för till- och frånluftsventiler, ventilationen kommer då inte att fungera som den ska.
Vädra ordentligt men snabbt och rengör ventiler och filter regelbundet.
Ha fria ytor framför elementen, för bästa uppvärmning.
För att spara energi och agera miljövänligt, reglera temperaturen med elementen istället för att vädra bort värmen.
Vatten ingår i hyran. Lämna aldrig en rinnande kran, anmäl droppande kran för miljöns skull.
Uppvärmning ingår i vissa fall i hyran. Du kan sänka värmen med hjälp av vredet på elementen. Du kan sänka värmen med hjälp av vredet på elementen.
Skulle elementen vara ovanligt kalla för årstiden, gör en felanmälan. Hushållsel får du själv bekosta.

Avlopp och slask
Häll inte ut kemikalier eller oljor i slasken. Spola heller inte ner dem i toaletten. De ska lämnas till återvinningscentraler.

Sophantering
Vi ansvarar bara för hushållssopor. Alla grovsopor så som gamla möbler, kartonger och emballage samt saker som bör lämnas på återvinning så som elapparater, glas och porslin, gamla tidningar etc är hyresgästerna själva ansvariga för att se till att det transporteras bort och deponeraspå rätt sätt. Tar man ej hand om sina grovsopor eller sortering själv och vi tvingas köra bort det debiterar vi 800.- per tömning i anslutning till nästa hyra.

Förråd
Tänk på att inte förvara stöldbegärlig egendom i ditt förråd. Vad som är stöldbegärlig egendom kan du läsa om i villkoren för din hemförsäkring. Miljö- eller brandfarliga ämnen får inte finnas i förråden.

Utelåst
Om du låser dig ute och anlitar hyresvärden eller låssmed får du själv bekosta detta.

Tv och bredband
Med bredband menas vanligen en snabb Internetuppkoppling där du inte har någon uppkopplingstid utan ständigt är anslutning till Internet. Du har en fast månadskostnad som inte påverkas av hur mycket du är uppkopplad men vanligtvis är det någon form av anslutningsavgift. Bredbandsuppkopplingen påverkar inte din vanliga telefon som ett modem kan göra utan du kan surfa och prata i telefon samtidigt. Leverantör av bredband är Telia AB.
För beställning och felanmälan, kontakta dem på telefon 90 200.
Leverantör av Digital-Tv är Boxer. Vill du ha mer information, beställa fler kanaler eller göra en felanmälan så kontaktar ni dem på telefon 0771-21 10 00 eller www.boxer.se.
 
 
 
 
Åtorps Egendomsförvaltning. Lindvägen 6, 455 34 Munkedal. 0302-169 01. info@atorp.nu